02 de desembre 2008

Novembre, de la tardor a l'hivern

Acaba Novembre i amb ell la tardor meteorològica, tot i que ja fa més d'una setmana que gaudim/patim d'un ambient plenament hivernal.

Si hi ha un detall que podríem ressaltar del mes que ens deixa és que ha estat més fred del normal. A l'observatori Fabra, quasi centenari en dades, la mitjana ha estat de 10,3º dada que sería un grau inferior a la mitjana climàtica del periode 1.971-2.000 i és el Novembre més fred dels darrers 9 anys.

A la masia de Can Coll tot just comencem les observacions aquest any i no podem comparar però els 10,2º de mitjana i els -2,8º de mínima absoluta fan pensar més en unes dades de ple hivern.

El mes va començar amb l'inèrcia plujosa del final d'Octubre i el primer cap de setmana varem recollir gairebé el 80% de la precipitació mensual. La depressió mediterrània es va diluir i el seu lloc el va ocupar un anticicló que va estabilitzar l'atmosfera provocant la formació de boires i boirines.

El pas d'algun front fred molt desfet va deixar alguna precipitació minça a mitjans de mes però no és fins la darrera setmana quan una glopada d'aire fred molt potent va fer caure flocs al cim més alt de Collserola, al Tibidabo.


Com podem veure al mapa de dalt, les isòbares (linies de color blanc) provenen del Àrtic i el fred que podríem dir que estaría representat amb els colors verd i blau engloba gran part d'Europa. A nivells mitjos de la troposfera (aprox. 5.500 metres d'alçada) la temperatura sobre Catalunya era de menys de -30º el dia 25, dia que van caure nevades i calabruixades sorpresives a molts indrets tot i que no va ser el cas de Cerdanyola on no va haver precipitació aquella tarda, sí en canvi, el dia 27 pel mati varem poder observar el fenòmen poc habitual de la neu granulada que va caure com a petits grans d'arrós a diversos punts de la ciutat.

L'arrivada del fred no va ser efímera i sembla que vol romandre amb nosaltres algun dia més però és massa aviat, i massa agossarat diría jo, aventurar que després d'un Novembre amb rècord de neu a les muntanyes (mai havíen obert tant d'hora les pistes d'esquí) i més fred del que diu l'estadística, tenim que gaudir d'un hivern fred o molt fred. Recordeu l'any passat, rècords de fred al Novembre i fred al Desembre i.... aquí va acabar tot, amb un Gener i un Febrer d'allò més suau.

Etiquetes de comentaris: ,