30 d’octubre 2008

Un Octubre històric

Acaba el mes d'Octubre amb una situació del tot excepcional per les dates tardorenques que encara ens trobem ja que les referències les tenim que buscar, com aquell qui diu, als llibres de Història.

En efecte, dimecres passat dia 29 van caure nevades a llocs on és insòlit a l'Octubre, per molt avançada que sigui la data. Horta de Sant Joan, Prades, Cervera, Moià, son alguns dels llocs on van veure nevar, agafés o no, després de molts anys a l'Octubre o, inclús, no hi havía referència meteorològica del fenòmen.

Com diem, tenim que anar força enrere per trobar una situació similar amb precipitació i neu a cota tant baixa en dates tant prematures. Sembla ser que l'any 1.919 el dia 31 d'Octubre va tenir una similitut amb el que va passar dimecres, les dades de l'observatori Fabra en son testimonis. Aquell dia també va ploure degut a una depressió situada a sobre nostre i la temperatura va anar caient durant el dia fins que l'observador va mirar la dada el mati del dia 1 de Novembre, 2,6º i 29,0 mm que van quedar anotats al dia del nou mes, malgrat corresponguin a Octubre. El passat dia 29 la temperatura mínima va arrivar als 2,7º a migdia i sabem per fonts del tot fiables que a la plaça del Tibidabo, punt més alt de Collserola, va caure aiguaneu, no així a l'Observatori Fabra on tota la precipitació va ser líquida.

Una altra dada no tant extraordinaria va ser la quantitat de precipitació. Veníem d'uns mesos d'Agost i Setembre molt secs i tot indicava que l'Octubre acabaría amb un dèficit molt important. Unes quantes perturbacions que podíen haver-nos afectat van acabar regant terres valèncianes i aquesta depressió apuntava al mateix però al final no va ser així, ens va afectar de ple. 36 hores quasi continuades de pluja a la nostra comarca van donar quantitats força generoses com els 55,9 mm caiguts a la masia de Can Coll i que va representar l'episodi més plujós des del mes de Maig.

Tot seguit podeu veure una captura del radar del Meteocat, on és evident l'extensa taca de precipitació que des del mar avançava terra endins.


La resta del mes no va ser gaire destacable en quan a episodis destacables si no fos pel primer refredament de la tardor que el dia 4 va fer arrivar el termòmetre fins els 6 graus. N'obstant el fred no es va mantenir, tornant a temperatures suaus durant gran part del mes causades per la presència de vents d'origen marítim impulsats per perturbacions situades al sud de Catalunya.

El nivell de precipitacions del mes era veritablement baix si no hagués estat per l'episodi de pluges que hem viscut aquesta darrera setmana. Fins el dia 26 no portavem ni 10 mm a Can Coll, aixó sí amb molts dies de pluja minça. Han estat els darrers cinc dies del mes els que han posat les coses al seu lloc, com a clar exemple de la irregularitat del nostre clima mediterrani, i si fem cas a les previsions hom diría que les pluges seguirán el cap de setmana de Tots Sants.

Etiquetes de comentaris: ,