18 de setembre 2008

Adeu estiu, Hola tardor

Aquest cap de setmana arriba la tardor o s'acaba l'estiu, com vosaltres voleu. Ja veurem quins fets meteorològics ens depara la nova estació però respecte a l'estiu que s'en va podríem dir que no passará a la història per cap fet destacable.

La crònica d'aquest 3 messos passats podríem resumirla en dos conceptes: Poca pluja, sobre tot a l'Agost i temperatures normals respecte als darrers 15 estius.

Si fem memoria, recordarem que fins gairebé Sant Joan varem tenir un temps plujós i amb temperatures fresques de forma que aquest any va ser el que les temperatures estiuenques van arribar més tard des de 1.992, segons l'observatori de Serraparera al nord de Cerdanyola.

La primera advecció de calor va coincidir amb l'estiu astronòmic (19-20 de Juny) amb una bombolla càlida d'origen africá. Aquesta situació va tallar el periode de pluges trasllandant-lo cap al Nord, de tal forma que a la part occidental d'Europa parlen de que no han tingut estiu degut al pas de perturbacions atlàntiques que els hi han dut pluges i temperatures fresques.

La jaqueta i el paraigues eren part indispinsable del vestuari a les illes Britàniques quan aquí començavem a gaudir de la platja i del sol.

El mes de Juliol va ser, meteorològicament parlant, d'una monotonía exaperant llevat d'alguna excepció com el dia 12 quan un solc produit per una perturbació activa va deixar pluges i tempestes abundants. A Cerdanyola va estar plovent al vespre de forma moderada però va ser ja de nit, entre 22:30 i 23:00 quan va caure un bon petac d'aigua de forma sobtada amb puntes d'intensitat superior a 100 mm/h però de forma breu. El total de la pluja va marcar la major quantitat de tot l'estiu, a Can Coll varem recollir 37,9 mm però a l'observatori Fabra la quantitat va ser molt més important amb 57,2 mm.

Aquí podeu veure la imatge del radar, en hora solar per tant les 22:36 hora civil, quan arriba la linia de tempestes molt intenses per l'oest.


A partir d'aquí va tornar la monotonía. Temperatures màximes entre 27 i 32 graus i mínimes entre 15 i 19 graus reflectíen la poca variació de situacions meteorològiques que podríem dibujar amb l'omnipresència de l'anticicló de les Açores a l'oest de la Península Ibèrica enviant una falca cap a nosaltres i una munió de depressions circulant a latituts més altes acompanyades de fronts que normalment arribaven molt desgastats amb alguna sorpresa com el dia 24 de Juliol que van caure 3,2 mm a la masia de Can Coll en una tempesta molt local.

El balanç de Juliol seríen una precipitació de 41,1 mm, més del doble del normal, i una temperatura màxima de 33,3º el dia 31 i una mínima de 13,5º, el dia 4, molt moderades.

L'Agost, per contra, va començar amb calor de plena canícula. Les màximes entre 32 i 36 graus sovintejaven a Cerdanyola entre el dia 3 i el 7 i la causa va ser un debilitament de l'anticicló atlàntic i l'advecció sahariana corresponent, similar al que va passar per Sant Joan però aquest amb més força. Posteriorment, la mateixa monotonía de tot l'estiu dibuixaría una situació com la que hem descrit pel Juliol amb alguna excepció, com no, doncs el 12 d'Agost varem tenir una ponentada molt reescalfada per la fricció dels vents sobre la Península i va permetre assolir la màxima temperatura de l'estiu, a Can Coll 36,3º.

Deu dies més tard, el 22 d'Agost, una tempesta poc abans de la mitjanit va deixar la precipitació més important del mes, i gairebé la única, amb 15,0 mm. El balanç total de la pluja d'Agost va ser de 15,7 mm, bastant per sota de la mitjana degut a la escasa presència de tempestes un dels mesos més habituals d'aquest fenòmen meteorològic. Les temperatures mitjanes si que van ser les normals, si cal alguna dècima superior a la mitjana.

I ja arrivem al Setembre amb unes situacions propies de l'estiu amb temperatures molt semblants a les que teníem la segona quinzena d'Agost però amb una efectivitat dels fronts en quant a masses d'aire més fredes més evident però no pas en quant a precipitacions. Al Pirineu si que ha caigut molta aigua però al litoral i prelitoral central en prou feines hem arrivat als 5 mm aquestes primeres setmanes, en concret a Can Coll 2,5 mm i 2,2 mm al Fabra, la major part en una tempesta prop de la mitjanit el dia 11 de Setembre.

Aquesta tempesta va ser fruit d'un front que va fer baixar força les temperatures i ja va deixar les mínimes amb dades pretardorenques. El dia 13 a can Coll la mínima va arribar als 10,4º, la més freda de l'estiu.

Un cop acabat l'estiu, al que haguessim demanat alguna tempesta més, comença una tardor que ja veurem com pinta, si fem cas a les previsions fins finals de Setembre podríem parlar de més pluja de la que hem tingut aquest mesos que, de fet, és el que tocaría. Esperem-ho perque els nostres camps i els nostres boscos de Collserola comencen a demanar una bona regada.

Etiquetes de comentaris: , ,