29 d’agost 2008

Els observadors meteorològics

Arrivem al darrer cap de setmana del mes d'Agost, el mes de les vacances per excel·lència al nostre pais.

Jo també he fet "vacances" al blog i així des de fa unes setmanes no he publicat cap comentari però la meva dedicació al seguiment de la meteorología no ha minvat, de fet cada dia estic al peu del canó gracies a la "feina" d'observador de meteorología.

Per aquest motiu vull parlar dels observadors meteorològics que ja sigui festa o vacances, plogui o faci sol, recollim les dades, observem els meteors per poder fer un seguiment que amb el pas del temps determinará com és el clima de l'indret en qüestió.

Tots hem pogut veure gràfiques on amb una ràpida ullada interpretem quan plou més o quan fa més fred. Aquestes gràfiques porten una feina diaria darrera doncs d'altra manera no tindríem series de dades suficientment fiables.

Les observacions de les quals fem seguiment poden ser més o menys en funció de l'importància de l'observatori i la quantitat d'aparells de mesura de que disposem. Una observació bàsica i que no implica l'us d'estris meteorològics és l'anotació dels meteors. No cal tenir masses coneixement de meteorología per saber si hi ha boira, si tenim tempesta, pluja o neu. Si portessim un registre d'aquest fenòmens ja tindríem el que sería un Diari meteorològic. L'afició ens portaría a aprofondir en els conceptes més usuals que els observadors tenim en compte.

Quina diferència hi ha entre boira i boirina? és boirina o calitja? cau granís o pedra? neu o neu granulada? hem tingut rosada o gebrada? quan podem dir que hem tingut tempesta i quan podem valorar-ho com trons llunyans?

A partir d'aquí i ja utilitzant aparells de mesura podrem quantificar aquestes observacions. Els termòmetres ens dirán si la temperatura ha pujat o ha baixat, si hem passat dels 30º o be ha baixat de 0º. El pluviòmetre ens permet saber la quantitat de pluja o neu que ha caigut. Aquests seríen els aparells bàsics però podríem completar l'observatori amb un higròmetre que mesura la humitat, un baròmetre que segueix la pressió atmosfèrica, un anemòmetre que ens informa de la velocitat i direcció del vent, inclús podríem disposar de termòmetres que mesuren la temperatura a diferents alçades, també sota terra.

La sofisticació de l'observatori ens permetría tenir més instruments que mesuressin la radiació solar, l'evaporació, l'intensitat de pluja i altres aparells automàtics i electrònics que permetin fer un seguiment quan no está l'observador i també, si s'escau, conectar l'observatori a la xarxa d'Internet perque qualsevol pugui saber al moment quines dades tenim.

No cal dir que aquestes informacions son importants per valorar l'estat de confort tant de persones, animals i, molt important, dels vegetals i planificar activitats a l'aire lliure, ja siguin viatges, festes o treballs.

L'observatori de Cerdanyola a can Coll és un observatori molt jove, per tant, no disposem de molt instruments. De moment, una gavia meteorològica amb termòmetres de màxima i mínima i un pluviometre de 200 mm, aparells que pertanyen a l'Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) antic Instituto Nacional de Meteorología (INM). Amb temps i dedicació esperem anar fent-lo més gran i util per a la població, especialment pels cerdanyolencs però també per la gent que diariament ve a gaudir dels camins de la Collserola vallesana.

Etiquetes de comentaris: ,