20 de juny 2008

Juny insólit?

La diferència entre l'inici de l'estiu meteorològic i l'estiu astronòmic es va fer per una qüestió estadística. Era més senzill estudiar una estació utilitzant mesos sencers (Juny, Juliol i Agost) que no començar a fer estadístiques des del 21 de Juny fins el 20 de Setembre. Per tant, estadísticament ja ens trobem a l'estiu malgrat aquest inici de Juny recordi clarament a l'estació precedent.

Si ens fixem a les temperatures, aquestes han estat entre 3 i 4 graus més baixes de l'habitual per aquest mes a Cerdanyola. És clar que la primera quinzena sempre és la més fresca al Juny però enguany ho ha estat massa, no tant a les mínimes com a les màximes. La causa?? Evidentment, molts núvols i molta pluja.

Aquí podeu llegir la nota informativa que va fer el Meteocat de les pluges dels primers dies de Juny, podeu veure que l'observatori de Cerdanyola-Parc Tecnològic, depenent d'aquest organisme, és un dels que va rebre més pluja a Catalunya, 65,4 mm fins el dia 5. L’observatori de Can Coll aquest cop ha estat menys afavorit per les pluges i a dia 20 de Juny “només” portavem 61,4 mm mentre al PTV ja arriven als 75,2 mm. La gran diferència en una distància tant petita és deguda als capricis de les tempestes, intenses en un indret i més lleus ben a prop.

Totes aquestes precipitacions ens están donant un dels mesos de Juny més plujosos dels darrers anys i molt per sobre de la mitjana dels darrers 12 anys on la quantitat que queia durant tot el mes estava al voltant dels 26 mm, xifra que a dia 5 ja havíem superat amb escreig. Sembla, malgrat tot, que la tendència plujosa d’aquests últims 40 dies s’ha trencat just quan arriva l’estiu astronòmic la qual cosa no vol dir que aixó sigui un indicatiu de com será tot l’estiu.

Ara disfrutarem d’un pont de la verbena calurós i assolellat però dificilment aquesta calor evitará que a Cerdanyola el conjunt del mes de Juny / 08 acabi més càlid respecte a la mitjana. Molta calor tindría que fer. En quan a pluges, el balanç ja és inevitable. Juny humit.

Us enllaço una nota informativa del Meteocat del balanç de les temperatures de la primera quinzena de Juny a Catalunya.

Etiquetes de comentaris: ,

2 Comments:

Blogger Mariscal Tro said...

Hola.
El Blog és molt interessant. Hi entraré molt sovint.
Molts records.
Mariscal Tro

03:58  
Blogger Quim said...

Moltes gracies, Mariscal Tro.

Ja saps la feina que aixó porta i sempre és agradable saber que algú ho valora.

Quim

23:22  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home