16 de maig 2008

La meva opinió al voltant de la sequera

Sembla curiós, però una setmana de pluges ha reobert de forma exponencial el debat de la sequera. Els pantans han revifat després de les pluges del cap de setmana passat. Malgrat tot, les pluges més quantioses no han caigut a les capçaleres del Ter o del Llobregat sino que ha estat prop de la costa on hem recollit de debó, aigua que també ha vingut molt be, especialment als nostres boscos i rieres.

Els que potser no s'en adonen del tema, o no volen adonar-se, son els politics i tots plegats estem assistint a un cumul de despropòsits més propi d'una conversa del germans Marx.

Hi havía un decret, hi ha de facto, que deia que si les reserves baixaven del llindar dels 170 Hm3 al conjunt de les conques internes (Ter, Llobregat, Muga...) entravem dins del que anomenen Excepcionalitat 2, és a dir, prohibició de regar jardins, horts, carrers, rentar cotxes, etc. Aquí us deixo l'enllaç a l'Agència Catalana de l'Aigua on podeu trobar tot tipus d'informacions i actualitzacions.

Doncs be, a dia 15 de Maig hem superat amb escreig aquest llindar i els embassaments tenen 207 Hm3 que representa el 29,88% de la seva capacitat, malgrat tot encara ens mantenim dins de l'excepcionalitat 2. Perqué??

Evident, amb tot l'enrenou que hi ha hagut no és d'estranyar. Que si vaixells amb aigua cap a Barcelona, que si canonades fins Olèrdola, que si transvassament, que si l'Ebre, que si el Segre, que si el Roina, que si em robes l'aigua..... Si us plau, senyors politics, deixin de discutir com nens i no cometin la torpesa d'enfrontar als pobles, sembla que funcionen per pulsions, llencen una idea a veure com reacciona la gent i la gent el que está és molt cremada d'ineptes que l'unic que demostren és que no saben per on van i/o que el carrec els va gran.

De tot plegat penso que es podría haver aixecat l'excepcionalitat 2 sense problemes i, de fet, ara es cobreixen les esquenes amb la frase A partir d’ara, serà el Govern, a proposta del conseller de Medi Ambient i Habitatge, qui determinarà els diferents escenaris per evitar automatismes, per tant, que faran el que els surti dels.... nassos amb el decret. Anem apanyats!!

I es que está molt be tancar l'aixeta perque la gent li vegi les orelles al llop però malgrat aixó tot tornará als habits de sempre.

Jo recordo als anys 70 que van haver-hi talls d'aigua i tothom en parlava de la sequera, aixó era just abans o al principi de la democràcia, no ho recordo be. Llavors encara no hi havíen ni de lluny totes aquestes urbanitzacions amb piscines i jardins de gespa ni camps de golf. Qui va donar els permissos per contruir totes aquestes vivendes d'alt standing?? Qui ha permés construir camps de golf a tot arreu?? Els politicachos que ara ens foten una multa per regar els geranis abans s'enbutxacaven uns bons calers en comissions per permetre fer crims al paisatge i al sentit comú.

Que no vinguin amb tonteries perque des dels anys 70, amb democràcia portem 33 anys, s'han pogut fer moltes infraestructures, s'han pogut planificar les ciutats i s'han pogut denegar milers de permissos per fer piscines, urbanitzacions amb jardins de gespa, etc. És que la sequera és un tema nou al nostre clima?? Mireu la quantitat de rogatives que s'han fet històricament.

No, la gent no canviará, el pagés que rega a manta seguirá regant a manta perque no li subvencionen un reg més controlat, les canyeríes seguirán perdent aigua perque son un colador i els alcaldes, siguin del color que siguin, seguirán donant permissos per contruir vivendes d'alt standing perque tothom vol tenir contribuents rics a la seva ciutat.

Jo us soc sincer, ja he perdut el punt d'utopía que et fa creure que la teva generació és més avançada que les anteriors i que canviarem el modus vivendi per sempre més. Per aquest motiu desitjo que plogui, que s'acabi tot aquest debat i quan d'aquí a X anys tornem a tenir sequera ens adonarem que tornem a estar igual.

Etiquetes de comentaris: