13 de maig 2008

Balanç del temporal de llevant

El Meteocat va elaborar una nota de premsa per fer Balanç de les pluges caigudes durant el temporal del cap de setmana passat. Podem veure que la relació és extensa i les quantitats abundants, de forma que podem qualificar l'episodi com el més important des de l'Abril de 2.007.

Tot seguit teniu els mapes amb les precipitacions caigudes el dia 9 (esquerra) i el dia 10 (dreta) als observatoris del Meteocat.












Tot seguit, el mapa d'isoietes del total de la pluja amb puntes de precipitació al voltant dels 200 mm i on podem veure la seva distribució espacial. Queda clar que son les comarques properes a la costa les que han rebut més aigua però la dinàmica de la perturbació, entrant primer amb vents del Sud i després Est i Norest, va permetre que gairebé totes les comarques rebessin aigua encara que fos poc com a la Val d'Aran on mai arriven les llevantades. Els Ports de Beseit, Torredembarra i Begues son dels indrets amb més quantitat de pluja registrada a Catalunya.

Al Vallès, com veiem, les quantitats van estar entre 80 i 100 mm i, en concret, a Cerdanyola varem recollir:

  • Centre de la Vila............... 74,9 mm
  • Barri de Serraparera......... 75,2 mm
  • Parc Tecnològic................ 89,1 mm
  • Masia de Can Coll............. 99,1 mm


La situació atmosfèrica que va donar aquests desitjats aiguats va ser la clàssica llevantada que tanta aigua i tants ensurts ha donat històricament a les nostres comarques.

Tot va començar amb la formació d'un embossament d'aire fred en alçada a l'oest de la Península que va creuar l'estret de Gibraltar i pujant per tota la façana mediterrània, deixant força aigua al seu pas a Almeria, Murcia i Pais Valencià, fins situar-se gairebé damunt nostre i aprofondint-se. Durant el dissabte dia 10 el vent va girar a llevant amb un aport de humitat important, la qual cosa va alimentar uns nuvols que tenien prou energía gracies a la gota freda que ja tenía reflexe en superficie. És llavors quan podríem dir que estavem afectats clarament per una llevantada. Potser és la primera pedra per acabar amb la sequera??

No voldría acabar sense oferir-vos una de les imatges que ens va mostrar el satèl·lit on es podía veure el recargolament dels nuvols en sentit antihorari que deixa evidència de la perturbació i, també, del llarg recorregut marítim dels vents que afectaven la costa catalana.

Etiquetes de comentaris: