18 de març 2008

Quan comença la primavera, arriva l'hivern

No, no és cap error.

Aquest dijous comença la primavera astronòmica (la meteorològica va començar l'1 de març) i tot just arriva una onada de fred, de les més fredes de l'hivern.

A l'esquerra teniu el meteograma dels propers 15 dies on la gràfica de les temperatures mostra clarament que ens trovem davant d'uns dies de rigurós hivern. La linia vermella, com sabeu, representa la temperatura mitjana de les dates, la verda és la previsió del model principal i la blanca és la mitjana de tots els models, evidentment a 1500 metres (850 hPa). Les linies de la part inferior representen la probabilitat de precipitació.

Queda clar que els propers dies serán bastant més freds del que toca. Però perqué??

A la següent imatge podeu veure el que preveia el model GFS per diumenge al migdia. Una gran llengua d'aire fred que ve directament de l'Artic arriva amb tota la seva intensitat a Catalunya lliscant entre l'anticicló atlàntic que s'allarga de nord a sud, bloquejant les masses d'aire més suaus de l'oest, i una depressió que va des d'Islàndia fins els Alps.


Si parem atenció a les característiques de la massa d'aire en qüestió veurem que es tracta d'una advecció àrtica marítima, que és de les més fredes que podem tenir llevat de les àrtiques continentals, també conegudes com a siberianes, però aquest no és el cas ni sembla que en acabi derivant.

Malgrat tot, és necessari avisar de que aquests dies de festa no serán tant suaus com els que feien dies enrera i, especialment al Pirineu, la posibilitat de neu a cotes baixes o molt baixes existeix. No crec que fora del Pirineu siguin destacables però poden veure's flocs a més d'un lloc poc habitual i si aneu al Pirineu, aneu preparats amb abrics i estris per la neu al cotxe.... pel que pugui passar.

Si mireu al següent mapa, indica la cota de neu en metres (isohipses) per diumenge al migdia i al nord de Catalunya dona cota zero (nivell del mar) però a la majoría del territori oscila entre 200 i 600 metres, que ja és prou baixa. Si cliqueu sobre l'imatge aquesta es veurá més gran i podreu veure en blanc les àrees aproximades on pot arrivar la neu, tot aixó amb les reserves d'una previsió a 4 ó 5 dies que ja és per ella mateix, complicada. Per tant, feu atenció si viatgeu a muntanya.

Etiquetes de comentaris: