10 de gener 2008

Error de "bulto"??

La setmana passada, a l'inici de l'any, va sortir publicada la previsió de temperatura global per a 2.008 per part del Met Office i l'Universitat de East Anglia, que son junt la NOAA, les fonts de dades de l'OMM i de l'IPCC. Caldrà valorar-la d'aquí a 1 any.... de la mateixa manera ara podem valorar la previsió que van fer per aquest 2.007.

Per començar, aquí teniu la noticia d'ara fa un any que recollía el web de la BBC en espanyol amb un titol ben explicit que exclou qualsevol altre posibilitat: "2.007 SERÁ EL AÑO MÁS CÁLIDO". Un titol d'impacte.

Si creieu que aixó és fruit de l'exageració periodística (i llegiu anglès) mireu en aquest enllaç el que deia la nota de premsa del Met Office. Aquí veiem els 2 punts basics de la seva previsió:

  1. La temperatura global per 2.007 s'espera que sigui +0.54°C per sobre de la mitjana de 1.961-1.990 que és de 14.0°C.

  2. Hi ha un 60% de probabilitats que 2.007 sigui tant càlid o més que l'actual any més cálid (1.998 va ser +0.52 °C per sobre de la mitjana de 1.961-1.990).


Com veiem no posen marges d'error, la qual cosa en porta a pensar que teníen força confiança en les seves previsions. Un 60% de probabilitats de temperatura rècord és una aposta important, no pas a un any càlid sino..... a un ANY RÈCORD!!

I els seus motius, quins eren??

Si tornem a mirar l'article de la BBC, llegim clarament que la causa del rècord que vaticinaven no és altre que el fenòmen de El Niño que provoca un escalfament de l'aigua de l'oceà Pacific Sud, que és conegut fa molts anys i que els indigenes peruans ho van anomenar així perque apareixía normalment pel Nadal; te un caràcter ciclic i l'any 1.998 va provocar un fort augment de la temperatura global.

Doncs be, El Niño no va comportar-se be (ja ho fan els "niños", aixó) i unes setmanes després, al voltant de Març, va desapareixer i es va presentar La Niña, fenòmen antagònic (refredament de l'aigua) i també conegut i ciclic, que va fer baixar la temperatura global i, entre altres efectes va provocar un hivern austral del més freds que es tenen dades, sobre tot a Amèrica del Sud.


Amb aquests comentaris no vull menysprear als científics que estudien la modelització climàtica i meteorològica, sino que voldría que tots fossim més conscients de les limitacions d'aquests models matemàtics, sobre tot quan es parla de previsions a 30, 50 o 100 anys. Molta cura. Un petit error a l'introducció de les dades pot traduïr-se en un error monumental al resultat final i aquí s'ha demostrat en la previsió.... a 1 any vista.

No vulguem jugar a Deus creient que ho sabem tot sobre el clima perque tot just fa quatre dies hem obert la primera pàgina del llibre i la majoría d'interaccions en aquest sistema caòtic ens son desconegudes. Per aquest motiu pot fallar qualsevol previsió, climàtica o meteorològica.

Etiquetes de comentaris: