04 de gener 2008

L'Antàrtida no es descongela

L'Antàrtida s'està descongelant!!!

Ho hem vist a la tele, ho hem escoltat a la radio, ho hem llegit als diaris..... malgrat aixó NO ÉS CERT!!!

En primer lloc, us poso aquesta gràfica que representa les anomalíes de la banquisa antàrtica, tant positives (més gel marí) com negatives (menys gel marí), i hom pot veure que aquests dies estem assolint la major anomalía positiva en el darrers 30 anys. Apart, si apliquessim una linia de tendència amb molta seguretat sortiría neutra o lleugerament positiva.



Si comprobem gràficament l'evolució de l'extensió de la banquisa durant l'any passat, observarem la seva variabilitat anual amb un mínim inferior a 2 milions de km2 a finals de Febrer i un màxim superior a 16 milions de km2 a finals de Setembre.

A sota veiem una linia de color vermell que representa l'anomalía respecte al periode 1.979-2.000 en quant a l'extensió en un moment donat, la qual cosa ens permet veure que des de l'hivern austral passat hi ha més gel del normal al voltant de l'Antàrtida.



Voleu veure una comparació de la banquisa ara i fa justament un any??

Aquí ho teniu. Els colors representen gruix de gel, per exemple quan més morat el gruix de la capa de gel és major i si pasem del rosa, al groc i arrivem al verd, trobarem un gel trencat amb nombrosos icebergs de diferents mides.



Vist tot aixó només cal saber perqué passa i el cert és que ni els mateixos experts ho saben perque tal com defenen l'Antàrtida tindría que estar perdent gel i, com heu vist, no és així.

A partir d'aquí ens podem fer moltes preguntes.

Si la banquisa creix vol dir que les temperatures marines al voltant de l'Antàrtida son més fredes?? L'escalfament global diu que les temperatures cada cop serán més altes degut a l'efecte hivernacle, a l'Antàrtida és diferent potser??

Preguntes que podríem seguir fent i moltes d'elles amb respostes dubtoses i sense unanimitat, la qual cosa indica que al voltant del clima del futur hi han més dubtes del que sembla.


Per cert, si voleu estar al dia tant de la banquisa antàrtica i de l'àrtica podeu consultar aquests enllaços

Universitat d'Illinois
Divisió polar de la NOAA

Etiquetes de comentaris: ,