16 de febrer 2008

El segle XXI no s'escalfa

El segle XXI no s'escalfa, pot semblar una afirmació incoherent però a la vista de les gràfiques del tot certa.

El tema de les temperatures porta i seguirà portant molta contravèrsia al voltant de les fonts d'informació, mètodes d'obtenció de dades i la seva interpretació mitjançant l'estadística.

Quan parlem de temperatura global estem parlant de dades reals i, en cap moment, de dades extrapolades o suposades. Aixó mateix és un avantatge pel que fa a certesa però un inconvenient per no poder disposar de series llargues que permetin comparar a la centèsima diferents periodes de la història climàtica.

Les principals fonts d'informació son:


Tot seguit podeu veure una gràfica del comportament d'aquestes series els darrers 30 anys.Com ja he comentat abans estem davant d'un dels punts més delicats respecte al debat de l'escalfament global. Quines dades son més o menys fiables?? No voldría ser jo qui valorés aquesta fiabilitat doncs el meu nivell de coneixements és limitat malgrat que cada dia llegeixo i entro en discusions sobre el tema, per aquest motiu us deixo uns enllaços on podreu llegir sobre el complexe tema de la temperatura global.

Una mirada a les anomalíes de la temperatura global. Part 1
Una mirada a les anomalíes de la temperatura global. Part 2
Accés a les dades de totes les fonts d'informació
Debat al fòrum de Meteored

Etiquetes de comentaris: