06 de febrer 2008

Gener..... fred??

Després de escoltar dades com les de l'observatori Fabra que ha mesurat la mitjana de Gener més alta de la seva serie (1.914-2.008) i de veure el mapa d'anomalíes de temperatura (cliqueu a l'esquerra) que elabora la NOAA hom pensa que hem viscut un mes força càlid i ha estat així, però només a Europa.

Malgrat la nostra percepció, aquest Gener ha estat el mes fred del segle.... XXI, és clar i les dades globals així ho demostren.

A sota tenim el mapa de l'anomalía tèrmica al Gener a la baixa troposfera (entre 1.000 i 2.000 metres d'alçada) que no indica les temperatures en superficie per evitar escalfaments o refredaments artificials i que distorsionaríen les dades. Si ens fixem podem veure clarament que Europa occidental i, sobre tot, l'Europa àrtica han sigut els llocs més cálids del planeta, també el nord del Pacific i l'est de Canadá han estat per sobre de la mitjana mensual.

La causa a Europa més important radica en la persistència dels vents de SW atemperats degut a la formació de depressions molt potents a la zona de Terranova i la seva deriva fins Europa per latituts superiors als 50º N. Així ho mostra el mapa d'anomalía de la precipitació on llocs com les illes Britàniques, Holanda, Dinamarca o el nord d'Alemania i Polonia i el sud de Noruega han tingut superavit d'aigua i, en canvi, llocs arresserats dels vents atlàntics com la façana mediterrània de la península Ibèrica o Suecia han patit sequera.

En cap moment hem tingut situacions de nord ni cap onada de fred per advecció continental que hagués fet baixar les mitjanes del mes.

A la banda contraria, la del fred, trovem Asia central, especialment Persia i Afganistan però també China ha patit l'hivern més fred dels darrers 100 anys i l'Orient Mitjà, on s'ha vist la neu per primer cop a Bagdad (aquí teniu més informació). També em consta que l'Antàrtida ha batut rècords de fred aquest estiu austral.

La causa, en aquest cas, ha sigut el potentissim anticiclò siberià amb pressions superiors als 1.060 hPa que no s'ha mogut practicament i ha anat bombejant aire molt fred de l'interior de Siberia cap a l'Asia central, inclús arrivant a latituts tropicals on han patit temperatures mai vistes i nevades totalment excepcionals que han malmés gran part de la vegetació com ha passat al sud de China.

Asia és molt més gran que Europa en extensió, per aquest motiu la mitjana global ha estat més baixa.



En les causes d'aquests freds més d'un científic ha senyalat a La Niña com a causa directa i no els falta raó. Si mirem el mapa un altre cop veiem que tot el Pacific equatorial mostra anomalíes negatives, és a dir, més fred del normal en una gran extensió oceànica on només fa un any les temperatures eren més altes degut a la presència del fenòmen oposat, El Niño.

El gran problema és que no es coneixen be els mecanismes d'aquests fenòmens ni, per tant, les seves implicacions tant a nivell local com global però el que és evident és la seva importància en les temperatures del planeta com podem veure a la següent gràfica que correspon a les temperatures mensuals globals mesurades per satèl·lit. El pic que representa l'any 1.998 correspon a la fase càlida de El Niño i la caiguda en picat durant el 2.007 i ara, és deguda a la fase freda de La Niña.



La complexitat del clima és tant gran que poder dir que una cosa passa per aixó o per aixó altre, és una feina feixuga.

Etiquetes de comentaris: