Perqué un hivern tant suau?
Sincerament, després de 2 mesos d'hivern tant suaus em sobta molt no llegir o escoltar diariament en el mitjans de comunicació que el canvi climàtic es trova al darrera de les temperatures primaverals que estem tenint. Potser la política ha robat el protagonisme.
El que és ben cert, és que després d'un final de tardor amb fred intens i un inici d'hivern com Deu mana, al voltant de Reis va començar un periode de suavitat inusual per les dates que ha provocat un inici de la floració anterior a quan normalment es produeix, la qual cosa fa vulnerables davant l'arrivada de possibles freds tardans a molts vegetals. Va estar a punt de passar a primers de Març i gracies als nuvols no hi va haver perdues significatives però podríen tornar els problemes durant la Setmana Santa, ja que alguns models meteorològics l'anuncíen convulsa.
Però, és possible esbrinar perque hem tingut aquesta suavitat quan tindría que haver fet el fred més viu de l'any??
Si ens fixem en mapes meteorològics podem trovar una explicació ràpida ja que la persistència de situacions que porten masses d'aire subtropicals i la presència continua de l'anticiclò de les Açores ens porten un ambient suau i pluges escasses.
Fa temps que els estudiosos van establir unes teleconnexions climàtiques que segons el que passava a indrets concrets podíem saber de forma relativament fiable el temps d'una àrea més general.
Dins d'aquestes teleconnexions hi ha una que ens afecta més directament, és tracta de la Oscilació de l'Atlàntic Nord (NAO) que es mesura com la diferència de pressió entre Islàndia i les Açores i te especial valor a la meteorología hivernal. Quan aquesta és positiva (pressió més alta a les Açores), a Catalunya tenim dies suaus, poca pluja i algunes boires no gaire persistents; si, per contra, la NAO és negativa els dies son freds i la posibilitat de nevades és més alta. A la dreta podem veure la NAO observada aquest hivern i veiem clarament aquesta dualitat. A mitjans de Novembre i de Desembre la NAO va ser negativa i és quan varem tenir les temperatures més fredes de l'hivern; la resta del temps, amb NAO positiva, l'ambient era primaveral. Tanmateix, els anys amb una preponderància de NAO positiva, com aquest, hi haurá un domini del situacions de caire zonal (Oest a Est) i amb NAO negativa el bloqueig anticiclònic atlàntic provocará més situacions de caire meridiá (Nord a Sud).
N'obstant, i per demostrar que el clima de la Terra és més complexe del que podría semblar, científics anglesos relacionen el temps a Europa amb NAO i.... amb el fenòmen de La Niña. En aquest enllaç podeu veure un estudi sobre la previsió estacional d'aquest hivern 2.007-08 on posa prou èmfasi en les relacions de la NAO i La Niña. Si mireu a la pàgina 18 del document podeu veure uns mapes d'anomalía bàrica quan hi ha un periode de ENSO fred (La Niña) que podríen concordar perfectament amb els que hem tingut aquest hivern.
Tot seguit, podeu veure a l'imatge com actua el sistema des de llocs tant allunyats com Australia per afectar a gran part de l'Hemisferi nord. Les baixes pressions del Pacific tropical es transformen en altes pressions a latituts mitjanes i enfortint la corrent en jet que quan arriva a l'Atlàntic genera la formació continuada de depressions des de terranova que desfilen per sobre de l'anticicló de les Açores cap a les illes Britàniques i el nord d'Europa.
A Catalunya arriven cues de fronts, alguns molt desgastats, i l'anticicló sempre proper la qual cosa indica persistència de la sequera.
Ara acaba l'hivern però segueix la suavitat i la sequera, esperem que canvíi la situació aviat, especialment pel que fa a la precipitació.
Etiquetes de comentaris: Temps i clima
0 Comments:
Publica un comentari a l'entrada
<< Home