27 de març 2008

Manipulació informativa sobre l'Antàrtida

Aquí podeu llegir la referència informativa de la noticia del colapse d'una part de la plataforma de Wilkins, a la península Antàrtica. Poso aquesta referència però podría posar qualsevol altre enllaç que vindría a dir el mateix, amb les mateixes fonts d'informació i els mateixos talls de paraules dels cientifics. On és la pluralitat??

Hem pogut escoltar a totes les televisions com deien que aquest fet era causat per l'escalfament global en un clar exercici no buscar causes directes menys mediàtiques. De pas, i de forma subliminal, podríem interpretar la noticia com una sol·licitut de diners per investigar el suposat apocalipsi del segle XXI i així mantenir uns quants llocs de treball que sense tanta publicitat estaríen en perill. Digueu-me suspicaç!!

El que és ben cert és que l'Antàrtida no s'escalfa, cirscunstància que admet el mateix IPCC. Si voleu aquí teniu l'enllaç a l'estació russa de Vostok a l'Antàrtida, el lloc més fred de la Terra on hi ha una estació meteorològica i que pren dades des del 1.958. Com a dada anècdotica, aquest passat Febrer ha estat el cinqué més fred de la serie després del 1.985, 84, 74 i 64.

Tanmateix, així com la banquisa àrtica está minvant, la banquisa antàrtica (gel flotant sobre el mar) augmenta de forma important batent rècords d'extensió tal com va passar el passat hivern austral. A l'esquerra podeu veure l'evolució diaria de l'anomalía, en negre l'extensió i en vermell l'anomalía respecte a la mitjana del periode 1.979-2.000. Actualment hi ha un excés de 1.500.000 km2 de gel respecte al promig, un superavit que faría l'extensió de 3 Espanyes.

Quan vaig escoltar la noticia, el locutor remarcava de forma vehement el fet de que "...mai s'havía vist fins ara..." una cosa així. Aquesta afirmació, com a minim és totalment falsa ja que colapses d'aquest tipus i més grans s'han pogut documentar i fotografiar via satèl·lit. Aquí teniu documents del colapse de la plataforma Larsen B (pen. Antàrtica) i la formació de l'iceberg B-15 (mar de Ross), que és el major del que es te refèrencies. I aixó només des de que tenim satèl·lits, que tampoc fa tant temps.

Clicant aquí podreu llegir un estudi de la NASA sobre aquest colapse produit aquest mes de Març que és quan acaba l'estiu antàrtic.



Després de exposar el tema i aportar dades sobre l'estat del continent de gel, voldría aclarir perqué he titolat de "Manipulació informativa" la difusió d'aquesta noticia.

Doncs perque si no s'expliquen els veritables factors que influeixen cada final d'estiu en aquests colapses, uns més grans que altres, simplifiquem de forma interesada un tema encara molt desconegut com és el dels gels polars. No és coneix fins i tot perque els dos Pols tenen evolucions diferents.

Posats a demanar claredad informativa:

  • Perqué no s'explica que aquest hivern antàrtic ha sigut dels més freds dels darrers 30 anys d'observacions des de satèl·lit?

  • Perqué no s'explica que les observacions instrumentals a l'Antàrtida també han marcat un hivern dels més freds dels darrers 15-20 anys?

  • Es parla de tendència quan volem parlar de l'escalfament dient les temperatures pujarán, llavors la tendència dels darrers 6 hiverns en que augmenta de forma important l'extensió de la banquisa ¿aixó no val? ¿perqué no s'explica com está la banquisa actualment en comparació amb la mitjana de referència? ¿perqué no s'explica com ha estat durant l'hivern antàrtic pasat?

Masses preguntes que no obtenen resposta, en un silenci informatiu que te moltes semblances amb la tant criticada censura.

Etiquetes de comentaris: ,