10 de juny 2008

Canvi climàtic. El punt de vista crític.

Aquest tema está dedicat als asistents als tallers de Meteorología i Clima organitzats pel Comando Tibidabo, club de meteo al qual pertanyo, i als quals vaig donar una classe sobre el punt de vista critic envers el canvi climàtic.

Voldría que aixó fos un annexe amb enllaços a pàgines d'Internet en les quals els seus autors plantegen les seves discrepàncies amb el que se'ns explica de forma repetitiva sobre aquest tema i les expliquen raonadament de forma científica.

En primer lloc, m'agradaría que llegissiu aquest article del blog de Tecnología Obsoleta que l'Alex (Neuadojo) ens va fer arrivar. Son una serie de reflexions d'una persona que coneixent el que s'explica pels mitjans de comunicació decideix endinsar-se en el tema començant per les disposicions de l'IPCC i seguint per articles científics. És un article llarg en el qual hem veig molt identificat perque jo vaig sentir les mateixes sensacions que ell planteja en els primers paràgrafs.

Tot seguit, a l'àmbit de la llengua hispana penso que on millor informació podem trobar és al blog de l'Anton Uriarte on publica articles d'opinió i a la seva pàgina web on explica amb un gran sortit de gràfics molts dels principals dubtes del clima antic, del CO2 o del Sol, per exemple. També en espanyol però des d'un punt de vista un xic sensacionalista trobem la pàgina de Mitos y fraudes de l'argentí Eduardo Ferreyra.

Ja en anglés, aquí teniu una serie de pàgines, blogs majoritariament, de científics que utilitzen Internet per divulgar els seus estudis i revisions sobre qualsevol novetat que apareix sobre canvi climàtic.

Primerament, Climateaudit el blog de Steve McIntyre, científic que va demostrar que la gràfica de Michael Mann que l'IPCC va utilitzar com a "confirmació" de l'escalfament estava farcida d'errades i inexactituts metodològiques.

Un altre blog interessant és el de Anthony Watts, Watts up with that! on de forma molt continua ens manté informats de qualsevol circunstàcia, especialment del seguiment que fa des de la seva web Surfacestations on supervisa i denuncia la munió d'estacions meteorològiques mal instalades que s'utilitzen per estudis del canvi climàtic.

World Climate Report és el blog de Patrick Michaels on també es fa ressó de noticies i dona la seva opinió crítica. Un blog similar als anteriors sería el de Lubos Motl, força interessant.

També Junkscience, pàgina que está tenint molts problemes però que ens brinda moltes dades i gràfics dins el seu apartat Climate Features, molt útils per estar al dia.

Unes pàgines on podeu trobar explicacions a conceptes seríen la web de Roy Spencer i la de John Daly, en anglès la primera y amb molts articles traduits a l'espanyol la segona.

Per acabar us voldría posar unes pàgines de Wikipedia amb un gran quantitat d'enllaços i on podeu veure que no son quatre il·luminats els que critiquen la teoría oficial sino que son uns quants més, molts d'ells científics reconeguts. En primer lloc, la llista de científics oposats al consens respecte l'escalfament global i la pàgina que fa referència al documental del Channel 4 El gran engany de l'escalfament global.

Tot seguit teniu aquest documental, dividit en 8 parts, en el qual destacats climatòlegs i experts en diferents temes afins expliquen perqué no és certa tota aquesta historia del canvi climàtic.















Etiquetes de comentaris: