25 de maig 2008

Estarem gaudint del final de la sequera?

Fa cosa de 20 dies s'anunciava la posibilitat de que tinguessim una situació de pluges abundants a gran part de Catalunya provocades per un embossament en alçada i una llevantada en tota regla. Cal dir que altres vegades en els darrers messos hi han hagut previsions de pluges generals i generoses que no s'han acabat de concretar, la qual cosa feia que hi hagués un punt de desconfiança en els que seguíem els diferents models que anaven sortint.

Confirmant els pronòstics, entre el 8 i el 10 de Maig van caure a molts punts de Catalunya entre 80 i 150 mm i era l'episodi de pluges més importants dels darrers 13 mesos però a les capçaleres no havía plogut en excés i els pantans seguíen mig buits. La sort ha estat que aquella situació ha desfermat una serie pluviomètrica que feia anys que no teníem. Hi ha llocs de Catalunya on ha plogut els darrers 16 dies, per exemple, a Cerdanyola hem registrat precipitació en 14 dels últims 16 dies, la qual cosa és molt poc habitual. Respecte a quantitats en aquest Maig, a dia 25 hi han registres generals superiors als 100 mm, alguns propers als 200 i amb gairebé 300 mm als llocs més plujosos de Catalunya.

Les xifres d'aquest Maig son un raig d'esperança per veure acabada la maleïda sequera que estem patint i que tantes veus ha fet aixecar. Malgrat tot no és suficient. Molta més aigua te que caure per donar un cop seriós a la sequera i és que veníem de molt avall en quan a les reserves d'agua a les conques internes, les que no pertanyen a l'Ebre.

Abans de començar a ploure els embassaments del Ter i del Llobregat es trobaven al voltant del 20% de la seva capacitat, xifra extraordinariament baixa que va activar el controvertit Decret de la Sequera. Aquests 20 dies de pluges han fet revifar els nivells i, posiblement, els propers dies assolirem el 40%. Avui encara estem al 36,5% però les perspectives son bones en quan a pluja els propers dies. Mireu com baixava el riu Bastareny al seu pas per Bagá aquest mati.

Hem entrat en ratxa.

El problema principal és que ens acostem a l'estiu que és l'estació menys plujosa a gran part de Catalunya, no així a les comarques on neixen els rius que abasteixen d'aigua a les comarques barcelonines i gironines, on és l'hivern la menys plujosa. La situació de risc rau en que a l'estiu gran part de la precipitació cau en forma de tempesta més o menys intensa però amb màxims locals i que no acostumen a regar una part important del territori. Apart les temperatures més altes augmenten l'evaporació provocant un balanç hidric molt negatiu.

La historia ens diu que tots els estius baixen les reserves d'aigua, malgrat aixó penso que les pluges d'aquesta primavera, les que han caigut i les que cauran, han estat com diría un amic, un gol a l'ultim minut que ens ha permés passar l'eliminatoria.

Que passará en un futur??

Les previsions estacionals son optimistes però la seva fiabilitat és baixa. La previsió de la NOAA respecte a l'anomalía de la precipitació ens parla d'un Juny força sec però un Juliol moderadament humid que seguirá amb un Agost, Setembre i Octubre amb superavit de precipitació. Ho validarem d'aquí a uns mesos i apart de saber si les previsions s'han complert, sabrem si la sequera ja és historia.

Etiquetes de comentaris: ,

2 Comments:

Blogger Gabriel Salvà said...

Ei, hola! M'agrada el teu blog!

Bé, sembla que ja no hi ha falta d'aigua! Però bé, ara ja comencen a aixecar prohibicions. Però jo mai les deixaria de dur a terme, perquè si no, menys trigarem a arribar a una nova "situació d'emergència". Ai......

Salut!

22:16  
Blogger Quim said...

És cert, Gabri, tindríem que prendre mesures però el que sería més important és educar als nens en una cultura d'estalvi perque tots sabem que la sequera forma part de l'esència del nostre clima. Aplicar mesures estructurals sí, però tenir consciència d'on vivim, també.

11:38  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home