10 de setembre 2008

Huracans. Climatología i curiositats.

Aquests dies estem a la part més àlgida de la temporada d'huracans a l'Atlàntic, per aquest motiu m'agradaría explicar mitjançant gràfics algunes curiositats del que és considerat el fenòmen atmosfèric més poderós.

Fa un parell d'anys ja vaig explicar alguns aspectes básics dels huracans. Ara voldría completar-ho amb moltes referencies i enllaços, més que res perque sino podría estar escrivint durant dies i el text sería esgotador.

En primer lloc, indicar que malgrat pugui semblar en funció de les noticies que trovem als mitjans de comunicació al voltant d'aquest fenómens no només als Estats Units reben l'embat implacable dels forts vents i les pluges torrencials que acompanyen als huracans.


Si observem la imatge deduirem que els huracans es formen sobre les aigues tropicals a zones amb una molt alta humitat, vents fluixos i temperatures marines elevades tot i que en casos excepcionals hem vist el seu neixement al sud del Brasil o a Madeira. Aquestes son les arees de formació però en la seva evolució poden arrivar a llocs tant increibles com Groenlandia o Europa occidental.

Mireu les àrees d'afectació a l'Atlàntic i al Pacific oriental.


Cal dir que les paraules tifó (Asia), huracá (Amèrica) o cicló (Australia) es refereixen al mateix fenómen. Les etapes de evolució son:
  1. Ona tropical amb tempestes locals encara desorganitzades.
  2. Depressió tropical, la imatge de satèl·lit ja mostra organització però els vents sostinguts en superficie no pasen de 63 km/h.
  3. Tempesta tropical, el sistema ja és ben organitzat i presenta tempestes molt intenses però els vents sostinguts no pasen de 118 km/h.
  4. Huracá, amb vents sostinguts al voltant de l'ull (area central amb vents en calma) superiors a 118 km/h i ràfegues més fortes.

Us deixo dos enllaços on explica de forma molt didàctica quines son les etapes d'evolució d'un sistema tropical i posteriorment, les fases d'evolució d'un huracá amb la categoría Saffir-Simpson que defineix i clasifica la categoría dels huracans en funció de la velocitat sostinguda dels seus vents.

La morfología d'un huracá és la seva característica principal. En les dues següents imatges podem observar com está estructurat per núvols que formen una espiral al voltant del centre que s'anomena ull. Les bandes de núvols porten associada precipitació molt intensa i els vents, que bufen en sentit antihorari, son més forts quant més a prop de l'ull. Aquí els vents están calmats i, de vegades, surt el sol però ens trovaríem envoltats per unes parets de núvols que amaguen els vents més devastadors.











Aquests son els conceptes bàsics sobre la Climatología dels huracans. Per no extendre'm més us poso uns enllaços on podeu aclarir més dubtes, en espanyol i en anglés.

  1. Tropical Cyclone Climatology.
    Estudi del NHC (National Hurricane Center) centrat especialment en el huracans atlàntics i, en menor mesura, els del Pacific americà.
  2. Hurricanes: The Greatest Storms on Earth. Part 1.
    Estudi del Earth Observatory de la NASA dividit en 3 parts.
    Introducció i formació dels huracans.
  3. Hurricanes: The Greatest Storms on Earth. Part 2.
    Anatomía dels huracans.
  4. Hurricanes: The Greatest Storms on Earth. Part 3.
    Climatología dels huracans.
  5. Los huracanes.
    Pàgina didàctica i molt fàcil d'entendre.
  6. Lo que debe conocer sobre los HURACANES.
    Pàgina molt útil del Servicio Nacional de Estudios Territoriales de El Salvador. Val la pena visitar-la.

Per finalitzar aquest tema, us poso una pàgina, en anglés, on podeu trovar tota una serie de Curiositats i rècords dels huracans de l'Atlàntic i Pacific Est com quin ha estat el més durador, el més intens, la temporada amb més sistemes o saber els noms que reben els huracans.

Etiquetes de comentaris:

1 Comments:

Anonymous Anònim said...

molt guay eh??????

17:24  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home