15 de març 2006

Huracans


Un dels temes que més m'agrada de la meteorología és el que envolta els huracans. Com a fenòmen meteorològic és, per a mí, el més extrem que podem trobar. De fet, no crec que sigui correcte considerar-los "un" fenòmen, sino que és un conjunt de ells.

Missatgers de la destrucció, quan els hem pogut veure des de l'espai hem vist que la seva fotogènia és espectacular. La Bella i la Bestia tot en un.

Aquesta imatge que he trobat a Internet és un muntatge amb 5 dels huracans més potents i destructius que van circular pel golf de Mèxic i el mar Carib durant l'estiu de 2.005. Dennis, Emily, Katrina, Rita i Wilma, els dos primers van arribar a categoría 4 i els altres tres a la categoría 5, la més potent.

Després de veure aquesta il·lustració cal definir acadèmicament a un huracà, que també el podem anomenar tifó o cicló tropical.

El cicló tropical és un centre de depressió circular amb una exagerada disminució de la pressió al seu interior, on els vents giren a grans velocitats acompanyats de ruixats intensos. El diàmetre pot oscil·lar entre 150 i 500 quilòmetres i la velocitat dels vents sostinguts poden anar dels 120 km/h (quan ja es considera huracà), fins
els 250 km/h o més. La pressió baromètrica pot arribar als 950 hPa o menys; la més baixa que s'ha registrat va ser aquest estiu passat quan l'huracà Rita va assolir ¡¡897 hPa!!

Un element característic del cicló tropical és el seu ull central, on el vent es manté en calma. És un vòrtex lliure de nuvols, produit pel ràpid moviment en espiral de la borrasca on l'aire descendeix de grans alçades calentant-se adiabàticament. El trànsit de l'ull pot durar una mitja hora, després la tempesta tornarà a esclatar amb nou ímpetu, però amb vents de diferent direcció.

Hi han moltes pàgines a Internet on poder consultar dades sobre huracans i fer seguiments al moment, aquí us deixo una que te molts enllaços i está força be.

http://www.wunderground.com/tropical/

Etiquetes de comentaris: