10 de març 2006

Un record bastant fred


Una situació que vull recordar és la que varem viure el Gener de 1.981 i que és la primera de la que conservo retalls de diari. El diari és de dimarts 13, ja que llavors no hi havia premsa els dilluns.

En aquell temps jo vivía al barri de La Torrassa a L'Hospitalet, molt a prop de Sants.

Va començar a nevar a primera hora del mati, recordo que la meva mare, que sabía de la meva passió per la neu, em va llevar dient-me que nevava; era aiguaneu. Però a mig mati la intensitat de la precipitació va augmentar i cada cop era més sòlida. Al voltant de migdia van començar a caure uns flocs enormes amb gran intensitat. Malgrat la pluja anterior i que el terra era mullat, coallava ràpidament i aviat tot era blanc. Va durar una hora més o menys. Després va tornar a caure aiguaneu de forma debil i, després de dinar, va parar de precipitar. Durant la tarda va seguir el cel cobert amb plugim o barrejat amb floquets però sense la consistencia del mati.

Molta gent va aprofitar el diumenge per pujar a Collserola i van haver-hi problemes a la part alta de Barcelona. Feia temps que no nevava aixi a Barcelona i recordo la meva mare que dilluns va anar a comprar per por a quedan-se aïllats com al 62, em va dir, ja que els pronòstics seguien anunciant fred i neu.

Aquí us poso uns retalls de la portada de La Vanguardia del 13 de Gener de 1.981. Són prou evidents.



Aquí poso dues imatges de satèl·lit, la primera de les 10 del mati i la segona de mitja tarda. A la primera, s'observa clarament la rotació ciclònica sobre el Pirineu i la nuvolositat que deixava neu a Catalunya. A la segona, la resta de la massa de nuvols s'allunya cap al mar.

Dimarts 13 va tornar a nevar, però ja no va ser el mateix. Les dades del Fabra ens donen 54,9 mm entre el 10 i el 13 de Gener (no tots en forma de neu) amb una mínima de -1,0º, registrada tant el 12 com el 13.

Aquell hivern 1.980-81 va ser bastant més fred que els anteriors i va començar amb una advecció del Nord a finals de Novembre, que va acabar transformant-se en una onada de fred siberiana molt seca a primers de Desembre. El Fabra va marcar una mínima de -4,8º el 3 de Desembre.

La segona onada de fred, aquesta nivosa, és la qual he narrat abans. I al Febrer va nevar el dia 11, però més destacable va ser la situació que va donar neu i fred al voltant del famós dia del 23F (l'assalt al Congrés dels Diputats), amb una bona nevada el dia 20 i 6 dies seguits de glaçades a l'Observatori Fabra. La mínima llavors es va quedar als -3,0º el dia 20.

La mitjana d'aquell hivern a l'Observatori Fabra, situat a 412 metres a la falda del Tibidabo, va quedar en 6,4º, amb 19 dies amb glaçada (>0º) i 6 dies de neu. Molts voldriem un altre hivern així!

Etiquetes de comentaris: ,

3 Comments:

Anonymous Anònim said...

Bon recordatori Quim....quins temps aquella década dels 80¡¡¡¡¡¡¡¡Va ser un bon començament d´aquell ja llunyà any 81...que després va tenir continuitat amb el febrer, també amb una bona tongada freda....juntament amb soroll de sabres.

02:18  
Blogger Sergi Corral Buela said...

interessant document!!! més encara pels que no hem viscut aquells anys .

17:44  
Anonymous Anònim said...

Els 80 sempre seran un "òptim climàtic". Vam tenir uns hiverns dignes i la resta de l'any es comportava. Res a veure amb els 90 i, sembla, que ara aquests primers anys dels 00 volen assemblar-se més a aquells any

16:47  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home