16 d’octubre 2008

L'ombra de la sequera

Qui no recorda l'enrenou polític i mediàtic que va donar de sí la sequera aquesta passada primavera. Que si vaixells cap aquí, transvassaments cap allà.... a no, no eren transvassaments, eren canyeríes d'anada i tornada, uns volen l'aigua per beure i els altres no la volen donar per omplir piscines, l'aigua és meva, no, no, és de tots, estimada Verge de Montserrat.... Si us plau!!!

Lamentable, tot molt lamentable!!

Poc després, un episodi de pluges primaverals extraordinari que va afectar de forma important a les comarques on es troben els embassaments que nodreixen la conurbació barcelonesa, va calmar els ànims i, per sort, deixàrem d'escoltar desproposits.

Els prop de 500 mm de pluja caiguts a punts del Berguedà, Ripollès o Osona van omplir ràpidament uns pantans, de forma que embassaments com La Baells o Sau-Susqueda van passar de tenir el 15-20% de la seva capacitat a estar gairebé plens en un interval de poques setmanes.

Aquest esdeveniment allunyava la por a la sequera just abans de l'estiu, periode sec per excel·lència, malgrat a indrets de les comarques que he anomenat és una estació plujosa gracies a tempestes vespertines molt habituals. Aquestes es van presentar al Juliol però a l'Agost i al Setembre, que son els mesos amb més tempestes, aquestes han estat per sota del promig, així com la quantitat total de precipitació.

Pel que fa als embassaments, no és una situació preocupant hores d'ara malgrat ens acostem a l'hivern, que competeix amb l'estiu com a estació més seca a Catalunya, tot i que l'evapotranspiració és molt inferior.

A Collserola la situació és un xic diferent. La pluja de Maig i Juny va remullar força els nostres boscos de manera que el risc d'incendi va ser molt més baix del que és normal un estiu. A l'estació meteorològica de la masia de Can Coll mesuravem 270,2 mm entre Abril i Juny, més del doble de la mitjana, inclús al Juliol rebíem 41,1 mm que en gran part corresponíen a la tempesta del 12 de Juliol, breu i molt intensa. I aquí s'acaben els superavits. L'Agost, el Setembre i el que portem d'Octubre son els mesos més plujosos a la costa-prelitoral central i han caigut 40,8 mm quan el normal és que caiguin uns 200 mm, per tant, una cinquena part respecte a la mitjana. A aquestes dades podríem afegir que des del 6 de Juny fins el 17 d'Octubre, més de 4 mesos, només hem registrat 4 dies amb precipitació superior als 5 mm.

És clar que podem donar les gracies de les pluges de la primavera perque sense elles la xifra total de precipitació durant aquest 2.008 sería extremadament baixa. No és descartable que els propers dies o les properes setmanes tinguem algun episodi de pluges de llevant o de xaloc que tant ha afectat a la Comunitat Valenciana darrerament però que a nosaltres ens ha passat de llarg.

Com podeu imaginar, és més un desig que no pas una previsió, més que res perque aquestes situacions que deixen les quantitats més importants de pluja a les nostres comarques son de dificil pronòstic, inclús a poques hores, degut a la presència de depressions amb aire fred en alçada que queden aïllades de la circulació general i tenen un moviment erràtic en la majoría de casos. Un exemple típic sería el del passat 10 d'Octubre amb un anticicló al centre d'Europa, que abarcava Catalunya, que disposava les isòbares per enviar un fluxe de llevant a les costes mediterrànies penínsulars i una bombolla d'aire fred a uns 5.500 metres d'alçada orbitant al voltant de l'estret de Gibraltar i que en el seu moviment va afectar a moltes provincies de la meitat sud i sudest.


Posats a demanar, o a somniar, no estaría gens malament una situació atmosfèrica com la que estava prevista cinc dies abans del dia del mapa anterior i que podeu veure tot seguit, on les taques de colors representen la pluja prevista. L'embossament en alçada ben a prop nostre i vents de xaloc (SE) en superficie. Ideal.... però no es va complir.

Tant de bo acabi aviat aquesta mala ratxa amb les pluges, més que res per no tornar a escoltar bajanades l'any que ve.

Etiquetes de comentaris: ,

1 Comments:

Anonymous Anònim said...

tan de bo s'acabi;però el temps és absolutament imprevisible, afortunadament. Prova d'aixó va ser la magnífica primavera, a la que ja fas referència.

Joan CT

00:25  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home