02 d’octubre 2008

Setembre asseca les fonts o s’emporta els ponts

No he trobat un titol més adient al resum de Setembre que el refrany que fa referència a aquesta doble faceta del mes que ara acaba.

Al Vallès sempre quedará el record, viscut o escoltat, dels aiguats del 25 de Setembre de 1.962 que tanta desgracia va portar a la comarca. Tot seguit podeu veure una imatge del riu Sec al seu pas per Cerdanyola d'aquella situació extraordinaria.


Doncs be, aquest mes ha estat tot el contrari. A Cerdanyola hem recollit un quart o menys de la pluja que cau de mitjana al Setembre, traduit en dades s'han mesurat des dels 22,8 mm a la masia de Can Coll fins als 14,7 mm al barri de Serraparera, molt poc comparat amb els 80 mm de mitjana. Malgrat tot, és normal que a les dades històriques trobem grans diferències, per exemple, al 2.006 a Serraparera van caure 213,2 mm i a l'any seguent només 5,4 mm. El refrany sembla del tot justificat.

Respecte a les temperatures, aquest mes marca l'inici de la tardor meteorològica, n'obstant és ben normal que la primera quinzena encara recordi molt a l'estiu. Aquest any ha estat molt clar. Un quants dies d'ambient molt càlid ens van acompanyar fins la Diada, el dia 5 va marcar la màxima amb 32,7º i les mínimes diaries voltaven els 19-20 graus, però va ser a la segona quinzena, amb una petita entrada d'aire fred, quan aquesta sensació estiuenca es va tallar. Pluges molt irregulars a l'arc mediterrani amb ruixats intenssos i inundacions a llocs com la costa Daurada o a localitats valencianes com Sueca que varen recollir prop de 400 mm en només 24 hores. En canvi, al Vallès no acabaven d'arrivar pluges en condicions, potser perque la massa d'aire que ens va afectar era un pel més seca i més freda.

L'embossament d'aire fred que provocà les precipitacions abans esmentades no va pujar suficientment de latitut. No gosaré dir si per sort o per desgracia però no hagués anat malament que els nostres boscos i els conreus haguessin rebut una bona regada després de l'estiatge. La vinya li ha costat engreixar-se per falta d'aigua i si passegeu per Collserola trobareu els torrents molt secs i els arbres, tot i que adaptats al medi, comencen a notar la falta d'humitat.

Tot seguit teniu el gràfic de les temperatures de Setembre (màximes en vermell, mínimes en blau i mitjanes en negre) i les precipitacions diaries representades amb barres.

La conclusió que en treuríem és que hi ha una clara davallada de les temperatures, típica de l'inici de la tardor, i que les pluges, minces en general s'agrupen a la segona quinzena, sobre tot els dies 22 i 23 que degut a ser dies amb cel cobert la amplitut tèrmica (diferència entre màxima i mínima) va ser molt petita.

Etiquetes de comentaris: , ,