08 de novembre 2008

Paloma, el darrer huracá?

Aquest cap de setmana será noticia l'huracá Paloma (aquí podeu seguir-lo) perque afectará directament l'illa de Cuba, convertint-se en el quart sistema tropical que passa per sobre de l'illa del Càrib aquesta temporada. Al mitjans d'Agost la Tempesta tropical Fay en va ser el primer, poc abans d'acabar el mes els va visitar l'Huracá Gustav amb una perillosissima categoría 4 i uns 10 dies més tard, l'Huracá Ike travessava el pais d'est a oest.

Ara ja ens trobem a les acaballes de la temporada d'huracans a l'Atlàntic i apareix aquesta "bestiota" amb uns vents sostinguts al voltant de l'ull de 135 mph (218 kmh) amb ganes de deixar la seva petjada al centre de Cuba. Els anteriors huracans no van deixar moltes víctimes mortals, desitjem que Paloma no sigui massa destructor.

Tot seguit una imatge de satèl·lit d'aquest migdia. Impressionant!!


He mirat l'arxiu perque no és gaire habitual veure un huracá tant potent al mes de Novembre, de categoría 3 o superior, però n'he trobat algun força conegut. Aquests seríen els huracans que als darrers 100 anys han assolit Categoría 3 al mes de Novembre, només l'huracá Mitch va tenir la seva màxima intensitat a finals d'Octubre però va seguir amb característiques tropicals fins ben entrat Novembre.

Huracá Michelle (2.001)
Huracá Lenny (1.999)
Huracá Mitch (1.998)
Huracá Kate (1.985)
Huracá Greta (1.956)
Huracá 10 (1.932)
Huracá 7 (1.912)

Per cert, aquesta temporada está complint les previsions de la Universitat de Colorado que parlaven de 15 sistemes amb nom i ja en portem 16 amb l'huracá Paloma, quantitat superior a la mitjana del periode 1.951-2.000 que va ser de 9,6. També deien que d'aquests quinze, 8 podríen arrivar a categoría d'huracá que és la quantitat actual i que també és superior al promig de 5,9.

Etiquetes de comentaris: