19 de febrer 2009

Noticia falsa sobre el canvi climàtic

Ahir dimecres, els informatius de tota Espanya, TV3 inclosa, van informar que la plataforma Wilkins a la península Antártica había colapsat, remarcant molt la superficie afectada, uns 14.000 km2 (com mitja Catalunya van dir alguns aquí o com 2 vegades Euskadi). Segur que ho heu escoltat i si no, aquí teniu la noticia.

Doncs be, sembla que NO ÉS CERT!!

No he vist el desmentit a cap dels mitjans on va apareixer la noticia, només aquí (que, obviament, no te l'impacte social que te El Pais o TV3, p. ex.). I és que ja estranyava, i molt, que la pàgina de Earth Observatiory de la NASA no hagués fet un reportatge com ja va fer al Març passat de la mateixa plataforma o al 2.000 ó 2.002 de la plataforma Larsen o Larsen B.

Afany de protagonisme que pot fer perdre confiança amb els científics del CSIC. Lamentable!!!

Tot seguit us convido a jugar a les set diferències entre dues imatges de satèl·lit que corresponen a quan segons tots els científics encara no havía colapsat la plataforma de Wilkins (9 de Febrer) i el dia que segons el CSIC havíen colapsat els 14.000 km2 de la plataforma de gel sobre el mar (17 de Febrer). No sembla que hi hagi una gran variació.

9 de Febrer de 2.009



17 de Febrer de 2.009



Com a dada complementaria, tot i que penso que tothom mínimament cultivat coneix el principi d'Arquimedes, explicar que el fet que aquest gel s'acabés desfent, NO SUPOSARÍA UN AUGMENT DEL NIVELL DEL MAR, tal i com algunes informacions van arribar a dir, senzillament perque és gel marí que es fa i es desfá al mar com un glaçó que posem a un got i després afegim aigua, quan es desfaci no augmentará el volum de liquid. Així de simple.

Afegir-hi només que la falsa noticia ha tingut ressó als blogs nordamericans com el de Joseph d'Aleo d'on hi trec el següent comentari a mode de conclusió:

"El pic de la temporada de fusió del gel marí a l'hemisferi sud es produeix d'aquí un mes aproximadament. No ens tindría que sorprendre veure grans troços de gel al mar o inclús més esquerdes a la plataforma de gel Wilkins Occidental. Aquest és un procés normal que ha tingut lloc moltes vegades al llarg de la història. És només ara, que amb satèl·lits i el finançament d'estudis a les costes antàrtiques es poden documentar aquests processos naturals.

Etiquetes de comentaris: ,