23 de gener 2009

Ara s'escalfa l'Antàrtida?

Si l'estiu passat era l'Àrtic el territori de moda pels que seguim dia a dia el que es parla al voltant de l'Escalfament Global, aquest hivern el territori de moda és l'altre Pol, l'Antàrtida.

Dies enrera ha aparegut un treball a la revista Nature amb el titol de Antarctic Warming i del qual el diari El Mundo ens fa cinc centims.

Sorprenent, realment sorprenent!!! Perqué?? Tot seguit intentaré explicar-ho.

Que hi ha hagut un escalfament de parts del planeta els darrers 30 anys és un fet sense discussió, la causa és el que no queda clar malgrat els seguidors de la teoría oficial diuen que no hi ha dubte que és el CO2, però aquest no és el tema que vull tractar avui.

Com dic, algunes parts de Terra no presenten cap escalfament aquests darrers 30 anys i el territori que mostrava fins i tot un refredament era la Antàrtida. Aquesta circumstància era acceptada per tothom, inclosos els que segueixen la teoría de l'escalfament tal com podeu llegir al blog de RealClimate (vinculat a Michael Mann, un dels autors del treball de Nature) a l'article de Febrer de l'any passat, ¿La Antártida está fría? Si, ya lo sabíamos. Doncs be, ells mateixos diuen ara que no, que l'Antàrtida no es refreda, ans al contrari, s'escalfa i d'aixó fa 50 anys, més que la resta del planeta. Compreneu la meva sorpressa?? En qué quedem llavors??

Perque ho veieu reflectit en una imatge virtual que mostra la tendència de les temperatures a la superficie del continent glaçat us poso la representació que feia la Pàgina de l'Earth Observatory de la NASA, primer en 2.004 i després en 2.009.

Mapa d'anomalíes de la NASA el 2.004.


Mapa d'anomalíes de la NASA el 2.009.


Que ha canviat?? Les dades son les mateixes, llavors perqué les tendències no ho son??

Al estudi publicat per Nature han aplicat una nova tècnica estadística on combina dades de satèl·lit i estacions meteorològiques però el que és incomprensible és com pot canviar la tendència abans de 1.979 que és quan comencem a disposar de dades satelitals. Les dades de les estacions son concretes i les mitjanes vulguem com vulguem serán sempre les mateixes. Malgrat tot, qui coneix l'estadística sap que a les xifres podem fer que diguin el que vulguin aplicant la tècnica o l'algoritme que a nosaltres ens interessi. Ja coneixeu la dita aquella de "hi han mentides petites, mentides grans i estadística".

Tot seguit us deixo uns enllaços on analitzen aquest estudi i, aparentment, sembla que mostren algunes tècniques "dubtoses" per el físic Steve Mc Intyre, el que va desmuntar la gràfica de Mann coneguda com a "pal d'hoquei" i que l'IPCC va fer senyera de l'escalfament al 2.001.... per fer-la desapareixer després.

Antarctic RegEM
Steig's Silence

També podeu llegir, tot en anglès, el blog de Anthony Watts en aquests dos temes que fan referència a l'estudi de Nature.

Antarctica warming? An evolution of viewpoint
Antarctic Warming? Part 2 - A letter from a meteorologist on the ground in Antarctica

Etiquetes de comentaris: ,