26 de febrer 2009

Un Febrer ensopit

La saviesa popular ens parla del Febrer com un mes on el dia s'allarga i el Sol comença a escalfar decididament però també trobem moltes referències a un mes canviant, tant és així que al refranyer trobem moltes dites que parlen del "Febrer boig".

"Pel Febrer, un dia al Sol i l'altre al braser"
"Febrer el curt, brau i tossut"
"Lo Febrer, de cap o de cua l'ha de fer"


En castellà n'hi ha també un munt i tots destaquen les mateixes característiques:

"Febrerillo es un mes corto, voluble y loco; trae viento, frío, nubes y sol, de todo un poco"

Uns exemples que ens parlen de la variabilitat d'aquest mes, l'últim de l'hivern meteorològic i on encara son habituals les onades de fred intenses, especialment d'origen continental on el fred acumulat al centre i nord d'Europa durant tot l'hivern pot arribar a Catalunya guiat per una major ondulació de la corrent en jet, ja habitual a la primavera, que trasllada cap el nord masses d'aire més temperades i porta freds més al sud.

El que també reflexa el refranyer son les ganes de que s'acabi l'hivern i que comencin a florir i brotar els arbres i plantes primerencs que anuncien una primavera propera, per aixó trobem moltes referències a l'ametller:

"Mai ha passat el Febrer sense vestir l'ametller"

Tantmateix, com la majoría d'aquestes dites tenen un origen rural, la propera collita comença a preocupar i trobem indicacions ben evidents respecte a la pluja i la neu:

"Febrer abeurat, mig any assegurat"
"Aigua en Febrer, bona pel sementer"
"La neu al Febrer, marxa com un gos llebrer"
"Neu de febrer, aigua en un paner"


Si ens diuen que l'aigua és molt beneficiosa pels camps, també ens parlen d'un mes força sec, circumstància que corroboren les dades climàtiques que situen al Febrer com un dels mesos més secs de l'any:

"En Febrer rega el teu planter"

Per tant, aquesta preocupació acabaría veient-se reflectida en dites que ens permeten fer alguna previsió, si més no de caràcter general, en referència a algun dia concret:

"Si la Candelera plora, l'hivern és fora; si la Candelera riu, l'hivern és viu"

La Candelera és el dia 2 de Febrer i caldría saber si plou o fa sol per planificar els treballs al camp. Però, realment és un pronòstic fiable? Segons, la comprobació amb series climàtiques de llarga durada s'acaba complint un 60% de les vegades, o sigui, gairebé la meitat de les vegades. Malgrat tot, cal dir que aquesta previsió d'origen popular te gairebé la mateixa fiabilitat que els models matemàtics que fan previsions estacionals (les que ens diuen si l'hivern será fred o plujós o a l'estiu fará més calor o més fred del normal). I sense gastar tants diners......

Que ha passat aquest any?

Doncs majoritariament va ploure, degut a un profunda depressió situada a sobre de la Península Ibèrica però pocs dies després l'inestabilitat va anar desapareixent, tant és així que des del dia 6, a Can Coll, la precipitació inapreciable (< 0,1 mm) recollida al pluviòmetre prové de les rosades nocturnes propies de nits serenes. N'obstant, al Pirineu, sobre tot al lleidatà, el dia 11 van tenir una de les nevades més intenses dels darrers hiverns.

La resta del mes la tranquilitat ha sigut la nota dominant, contradient a les dites que parlen de Febrer boig. Ni fredorades ni calorades, la falta de temperatures extremades no és indici de res i curiosament, malgrat ser un mes assolellat, les mitjanes parlen d'un mes normal o un pel més fred del que és normal, degut especialment a unes màximes molt contingudes.

Que passarà al Març? Encertarà la dita popular i l'hivern marxarà definitivament?

Us ho explicaré d'aquí a un mes!!! De moment, gaudiu del temps que faci.

Etiquetes de comentaris: ,