06 de maig 2009

Un Pol Nord molt glaçat

Que en son de persistents els mitjans de comunicació suggestionant amb un munt de noticies sobre gel desfent-se, al Pol Nord, a l'Antàrtida, als glaciars....

El desgel és quelcom natural que passa tots els anys durant la primavera, aquí (al Pirineu, és clar) i al Pol Nord, però aquest any sembla que li costa més del normal. A la següent imatge teníu una gràfica de l'extensió del gel marí al Pol Nord. En vermell tenim l'extensió d'enguany que com podem veure és la més gran dels darrers 7 anys. Hom diría que la natura polar contradiu la teoría oficial de que el Pol Nord es queda sense gel.


Tot seguit, unes imatges que em semblen curioses.

Fa anys que segueixo de forma habitual les càmeres web de l'arxipèlag de Svalbard, especialment en aquesta època de l'any. Suposo que coneixeu l'enllaç.

Doncs bé, aquest any m'està cridant l'atenció el que li costa desaparèixer el gel marí en els fiords d'aquest arxipèlag, de fet, mai havia vist que al Maig arribés a haver gel marí, fins i tot hi ha hagut anys que pràcticament ha estat absent. En aquesta pàgina es pot veure detallat el gel marí en aquests mars noruecs de l'Atlàntic més al Nord.

Un detall curiós, o almenys m'ho ha semblat a mi, és com van trencant aquesta minibanquisa perquè els vaixells puguin accedir sense problemes, encara que no descarto que el desglaç sigui del tot natural, més que res perquè ja tocaria.

Fa una setmana aquesta càmera mostrava un mar completament congelat però des de llavors he vist aparèixer uns vaixells (o potser el mateix sempre) que es passaven hores i hores en llocs concrets o movent-se molt poc (la càmera recull una imatge cada hora). Com podeu imaginar, no parlo de estratègies estranyes, si els vaixells trenquen les plaques és una maniobra similar a quan per aquí cau una nevada i els camions tiren gel i retiren la neu perque els vehicles hi puguin circular.

Aquí us poso una seqüència entre diumenge i dilluns d'aquest trencament del gel.

  • Diumenge, 3 de Maig de 2.009 (16:20)

    Just damunt del vaixell hi ha oberta una linia d'aigua en el gel.


  • Dilluns, 4 de Maig de 2.009 (09:10)

    El gel que havia per sobre de la linia d'aigua ha desaparegut completament. El vaixell que vèiem en la imatge d'ahir per la tarda segueix en el mateix lloc.


  • Dilluns, 4 de Maig de 2.009 (10:10)

    Ha passat una hora i el vaixell ha desaparegut. Un gran tros de gel es despren i arrossegat pel corrent, s'allunya.


  • Dilluns, 4 de Maig de 2.009 (13:10)

    El tros que s'ha trencat desapareix al lluny i cada vegada queda menys gel. Qualsevol vaixell podrà accedir aviat sense cap problema.

Etiquetes de comentaris: ,