28 d’abril 2009

Un any com els d'abans

Darrerament és habitual escoltar comentaris com "hem tingut un hivern com els d'abans" o "aquesta primavera plou com abans".

És cert?

Be, si partim de la base que la memòria meteorològica és bastant selectiva, aquestes afirmacions son una mica subjectives ja que normalment acostumem a recordar situacions meteorològiques extraordinaries o que ens han afectat directament d'una forma o una altra, la qual cosa no te perqué representar la realitat, de ben segur que molts dels que diuen aixó potser no recorden ni quin temps va fer el cap de setmana passat o la primavera passada.

Que es vol dir quan es diu aixó?

Tots sabem el sentit d'aquestes frases, es refereixen, com no, a que aparentment abans feia més fred a l'hivern i plovía més a la primavera.... o potser no?

Si una característica defineix el nostre clima diríem que és la irregularitat, que no vol dir altre cosa que hi han periodes plujosos i d'altres secs, anys més freds i altres més càlids i, entremig, trobem episodis que sobresurten com les onades de fred o de calor, les inundacions, les ventades o les sequeres. I aixó passava abans i segueix passant ara.

Quina és la diferència? És clar, la tecnología i els habits socials.

Actualment les cases estan molt millor preparades pel fred que 40 ó 50 anys enrera, les calefaccions son molt més efectives i arriben a tota la vivenda, lluny de les estufes que en prou feines escalfaven una o dues habitacions. Tampoc avui son gaire necessaries les bosses d'aigua calenta que ens possava la mare al llit. Respecte als hàbits socials, avui ens fixem molt més en si un cap de setmana plou o si ha nevat prou per anar a esquiar.

Avui en dia hi ha una preocupació pel temps meteorològic molt més important de la que hi havía unes poques dècades enrera. Els que ens dediquem fa temps a la observació dels fenomens meteorològics ho podem corroborar. Gran part de culpa la tenen els mitjans de comunicació, especialment la televisió, per be i per malament, doncs ens han acostat les previsions meteorològiques de forma que molta gent coneix i compren molts mots tècnics que abans ningú entenía. Per altra banda, aquesta divulgació força útil xoca amb el tractament massa efectista i poc objectiu envers al tema mediambiental per excelència, el canvi climàtic.

És cert que les temperatures van pujar el darrer quart del segle XX però l'augment és tant imperceptible per nosaltres com sería passar de 20º a 20,5º. Ens posen la por al cos amb previsions de grans augments de temperatura però aquesta primera dècada del segle XXI les temperatures no pugen i ens parlen de que plourà menys quan la mitjana de precipitació actual és la mateixa de fa 50 anys. El canvi climàtic és un tema massa complexe com per tractar-lo d'una forma tant frívola com ho fan els nostres mitjans de comunicació.

No ens deixem suggestionar, seguiran havent-hi episodis de calor i de fred, de pluja i de sequera com sempre hi ha hagut al nostre clima. És important saber que la Meteorología i la Climatología no son ciències exactes i, per sort o per desgracia, les úniques previsions relativament fiables no van més enllà de les 48 hores, com per creure en previsions a 100 anys.

Etiquetes de comentaris: