20 de març 2009

Primavera

Avui, 20 de Març, arriba la Primavera poc després de migdia. La data oficial del canvi d'estació sempre fa esment de les característiques astronòmiques, on no m'hi posaré perque no és un tema que domini amb solvència, però son de coneixements bàsics els conceptes de solstici, dia d'inici de l'Hivern o de l'Estiu, que te lloc el dia que hi ha més hores de sol a un hemisferi i simultàniament més hores de foscor a l'altre, incidint els raigs solars de forma perpendicular al Tròpic de Càncer al solstici d'estiu i al Tròpic de Capricorn durant el solstici d'hivern. Per contra, a l'equinocci, dia d'inici de la Primavera i de la Tardor, el dia i la nit duren gairebé exactament 12 hores a tots els punts del planeta i els raigs solars son perpendiculars a l'Ecuador.

Avui ens trobem a l'equinocci de Primavera.

Malgrat aixó, els meteoròlegs utilitzem un altre mètode per dividir les estacions de forma que puguem tenir mesos sencers, més útil estadísticament. Així la Primavera meteorològica comença el dia 1 de Març, l'Estiu el 1 de Juny, la Tardor el 1 de Setembre i l'Hivern el 1 de Desembre.

Aquest any l'Hivern astronòmic acaba amb uns dies molt suaus després d'uns mesos més aviat frescos. Escoltant a la gent del carrer, ja hi havíen ganes de temperatures agradables que convidin a sortir i gaudir del paisatge que comença a canviar després de la letargia hivernal, però aquest no ha estat un hivern de temperatures extremadament baixes, ans al contrari, només vam tenir una onada de fred propiament dita al voltant del dia de Reis. Llavors, perqué aquesta percepció de hivern fred?

Un detall pot explicar-ho, les temperatures màximes que son les que la gent nota més per enregistrar-se normalment a ple dia i és que han estat més baixes del normal. A Cerdanyola ciutat no hem assolit els 20 graus durant 132 dies, del dia de Tots Sants (1 Novembre) fins el 13 de Març, circumstància que feia més 15 anys que no passava a la nostra ciutat, on és molt normal algun dia "càlid" a ple hivern.

També podríem dir que els dies núvolosos i plujosos han estat per sobre de la mitjana, per tant, molts dies del que popularment es coneix com "dia d'hivern" de quedar-se a casa ben a prop de la llar de foc i amb un bon brou calent a taula.

Aquest augment dels dies inestables també va suposar un augment de la quantitat de neu caiguda al Pirineu i a altres muntanyes. L'informe de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre parla gràficament d'un superavit molt important de la reserva de neu al Pirineu (mireu el següent gràfic), que des de finals d'Octubre está molt per sobre de la mitjana dels darrers 5 anys. Un fet que també avala aquestes dades és que al Montseny s'hi ha vist neu des del Vallès, almenys al cim però la major part de l'hivern fins força avall, des del 29 d'Octubre fins fa una setmana tot i que m'informen de que a la vessant nord encara es conserven congestes de neu el llocs estratègics.



I si una previsió permet encertar de cara a la primavera és que d'aigua no en faltará malgrat aquestes darreres setmanes de Febrer i Març la pluja sigui protagonista.... per la seva absència. No plou ni neva i el desgel ha començat, la gràfica també ho reflexa, però el contrapunt el trobem als embassaments, plens com feia anys no ho estaven.

A dia 20 de Març tenim el 87,43% (607 Hm3) de la capacitat dels embassaments de les Conques Internes de Catalunya. Fa un any teníem el 21,39% (148 Hm3), per tant avui tenim quatre vegades més reserves que l'any passat. Però si la comparació la fem respecte a la mitjana dels darrers 10 anys (400 Hm3) aquesta sería un terç menys de l'actual, tot i que aquests 10 anys no han estat massa plujosos en conjunt. Si parem atenció als embassaments tributaris de l'Ebre estem gairebé al doble de fa un any, 71,04% d'avui per el 37,43% de fa 365 dies.

Tant de bo tinguem pluges a la primavera però potser no tant abundoses com la passada. I esperem que aquestes bones reserves no s'estronquin els propers mesos amb situacions que no portin aigua a Catalunya.

Etiquetes de comentaris: ,