21 de gener 2008

Plou menys ara?

Qui no ha sentit parlar de la sequera?? Darrerament, diaris, televisions i radios l'anomenen constantment però.... tenen raó??

Tot seguit podeu veure una gràfica de la precipitació caiguda a l'Observatori Fabra des del 1.914 que ens permetrà treure alguna conclusió envers la frase, que no per més repetida és més certa, de que "ara plou menys per culpa de Canvi Climàtic".

Be, en primer lloc, una breu explicació de les linies i que representen.

La linia blava és la pluja anual i l'aspecte de dents de serra indica la variabilitat de la precipitació en el nostre clima mediterrani. No és habitual, com veiem, molts anys amb la mitjana climàtica sino que és més normal la succesió d'anys secs amb algun any molt plujós pel mig.

La linia vermella representa un recurs estadístic que permet suavitzar una serie i, potser trovar tendències. En aquest cas, és la mitjana mòbil de 9 anys que es calcula agafant 9 anys i fent la mitjana, a l'any següent deixem el primer any dels 9 i agafem el següent, i així de forma succesiva. Un ràpid anàlisi diría que si podem veure alguna tendència doncs la primera meitat del segle XX hom observa un lleugera disminució de la precipitació mitjana i des d'aleshores hi ha hagut diverses tendències, tant de increment com de descens de la pluja.

Un missatge similar mostra la linia groga que és mitjana mòbil de 30 anys que és el periode que la OMM valora per poder parlar de dades climàtiques. El resultat que ens dona se sembla molt a la anterior però més atenuada i només tindríem un descens fins els anys 50, un increment fins els 80 i un altre descens fins els nostres dies.

Finalment, la linia verda és la tendència linial de tota la serie. Segons aixó, la precipitació hauría augmentat respecte a l'inici de la serie. Traduït, que ara plouría més que abans.




Be, una vegada analitzada la gràfica de forma somera podríem parlar de si realment ara plou menys que abans.

Com a primer anàlisi, veiem que la tendència linial marca un augment de la precipitació però jo li trec qualsevol valor a aquesta linia ja que el clima NO és un sistema linial i, per tant, amb multiples tendències que una sola linia no indica.

Les mitjanes mòbils ja parlen de diverses tendències i penso que la conclusió més evident és que no podem parlar d'una variació inequívoca de la precipitació en cap sentit, és a dir, ni ara plou menys, ni ara plou més, senzillament que qualsevol petita diferència entra dins de la lògica climàtica.

Cal analitzar mès acuradament la precipitació, com la seva intensitat o distribució, que ja faré més endavant, però dir com fan alguns ecologistes catastrofistes que ara plou menys per culpa del canvi climàtic és una afirmació, com a minim, agosarada. Inclús el Dr. Javier Martín Vide parla de que no s'hi han observat canvis significatius en la quantitat de precipitació a la Península llevat del sudoest (Andalucia occidental) on si que hi hauría un descens respecte a la precipitació mesurada al segle XIX.

Seguirem analitzant les dades fredament però, sobre tot, seguirem estudiant el nostre clima perque no ens vulguin fer creure que episodis normals com les sequeres al clima mediterrani son d'allò més estrany. Si potser aprenguessim a estalviar aigua de veritat.....

Etiquetes de comentaris: ,

1 Comments:

Blogger mesmarge said...

Hostia molt bó, i perquè no hi diu ningú això?
Salut

23:51  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home