Perqué va fer tant de vent?
No cal dir que la ventada de dissabte 24 de Gener quedará a la memòria colectiva com un episodi meteorològic destacat. La sensació de perill que va viure molta gent va quedar confirmada amb unes destrosses prou generalitzades com feia temps no passava. Recordo que molts coneguts em preguntaven que havía passat per que aixó succeís, per aquest motiu voldría explicar el fenomen de forma breu i visual.
La situació meteorològica de dissabte passat va ser provocada per el que anomenem Ciclogènesi explosiva associada a una depressió atlàntica. En aquest enllaç trobareu una explicació molt entenedora d'en Francisco Martín León que aclara conceptes al voltant d'un fenomen meteorològic no gaire habitual a les nostres contrades.
Destaco aquest fragment:
"Como su nombre indica es básicamente una ciclogénesis pero que sucede muy rápidamente y muy intensamente. Es decir, la depresión o ciclón en superficie puede formarse aparentemente en un espacio muy corto de tiempo, convirtiéndose en una borrasca (caso de latitudes medias) muy violenta y adversa en cuestión de pocas horas. El término general usado para estas depresiones que se profundizan muy rápidamente, es de “bomba” meteorológica.
La definición de bomba, ciclón o borrasca explosiva es aquella borrasca cuyo mínimo depresionario la presión baja 24 mb en 24hrs, o menos. Esta definición suele establecerse o referirse a latitudes altas, alrededor de los 55º-60º ya que los procesos ciclogenéticos están influenciados por la rotación de la Tierra. Las ciclogénesis explosiva suceden con frecuencia en el Atlántico y Pacífico.
Para nuestras latitudes, 45º Norte, la definición se relaja en caídas de presión del orden de 18 - 20 mb en 24 hrs. Mejor que esta definición “encorsetada”, los meteorólogos suelen trabajar con otra, sin umbrales tan fijos como los anteriores pero donde los procesos físicos que controlan el desarrollo explosivo son los mismos."
Per ilustrar-ho millor us poso tot seguit imatges de satèl·lit de l'evolució que va tenir aquesta "bomba" meteorològica:
En primer lloc, veieu com la nit de divendres (22:00) apareixía ja un recargolament dels núvols al NW de Galicia que evidenciava un procés de ciclogènesi, o sigui la formació d'una depressió.
De matinada l'evolució va ser molt ràpida i a les 03:00 l'espiral de núvols era espectacular al Cantàbric, on afectava de forma intensa.
A primera hora del matí (08:00) el vent ja era molt fort a Catalunya. Com veiem a l'imatge, el centre de la depressió ja havía entrat a França, prop de Nantes, amb pressions de 965 hPa.
A migdia l'acostament de la depressió donava lloc als vents més violents a Catalunya amb puntes que superaven els 100 km/h de forma quasi general.
Sis hores més tard (18:00), l'espiral ha perdut consistència després de travessar tot el sud de França i apropar-se a la Mediterrània i als Alps. El vent era més moderat, tot i que encara bufava fort a l'Empordà.
Si cliqueu aquí podeu veure un video espectacular amb la seqüència de la formació d'aquesta ciclogènesi explosiva. Tot seguit una imatge del matí de dissabte on el cargolament nuvolós i un aparent orifici central podríen fer pensar en un huracá però que en Francisco Martín León ens deixa clar a l'article anterior:
"El término de ciclogénesis explosiva se suele referir a los procesos que experimentan las borrascas explosivas de latitudes medias o extratropicales y no a los ciclones tropicales. Hay que recordar que todas ellas pertenecen al grupo de ciclones."
El dinamisme no s'atura aquest Gener, mes habitual d'anticiclons potents que ens deixen calmes i boires, i tres dies després de l'episodi comentat tornem a tenir una bonica imatge de satèl·lit a la Mediterrània occidental amb una depressió ben recargolada amb el centre entre Corsega i Sardenya, aixó sí, aquesta no era ni tant profunda i es va formar amb molt més temps.
Per acabar us deixo un enllaç sobre els efectes del Cicló Extratropical Klaus, nom com es va coneixer als mapes del temps europeus, al seu pas pel bell mig de França.
NOTA: Les imatges pertanyen a Eumetsat i les mostrades a aquest tema son imatges RGB de masses d'aire, la del satèl·lit NOAA la podeu trobar a la pàgina de NEODAAS de la Univesitat de Dundee.
Etiquetes de comentaris: Imatges meteorològiques, Reportatges
1 Comments:
Ben entenedor i complet. Així es va formar el vent fort general.
Les ratxes màximes ja van tenir a veure més amb detalls orogràfics locals, innombrables en una comarca sencera com el Vallès, el Baix Llobregat o l'Anoia.
Publica un comentari a l'entrada
<< Home